september 7, 2018

Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness? Daar verschillen de meningen over, maar er zijn wel een paar kernpunten, die in iedere vorm van mindfulness voorkomen. De Engelse benaming kun je vertalen met aandachtigheid, achtzaamheid, alertheid, concentratie of bewustzijn, en dat zijn ook de belangrijkste aspecten van de definitie. Verder kan mindfulness slaan op een gemoedstoestand, een meditatietechniek of een menselijke trek. Als gemoedstoestand is mindfulness en staat van volkomen innerlijke rust bij het ervaren van de realiteit zoals die op dat moment is. Dit kun je aanleren met bepaalde oefeningen, die ook bij andere meditatietechnieken worden toegepast, zoals werken met je ademhaling en yoga. In die betekenis is mindfulness een praktijk of een techniek, die ook wel aandachtstraining wordt genoemd

Mindfulness is meer dan alleen het tegengaan van stress, het leert je jezelf op persoonlijk vlak te verbeteren en jezelf meer rust te gunnen. Je gaat ”in het nu” leven en leert de kleine dingen te waarderen. Mindfulness is een gemoedstoestand die gekenmerkt wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten. Zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties.

De kerndefinitie van mindfulness is echter het aandachtig ervaren van de situatie in het hier en nu en van moment tot moment, zonder oordeel, waarde of normstelling. Sommige mensen zijn zo geboren, maar je kunt het ook aanleren en er zijn honderden technieken voor. In het begin kost dat inspanning en moet je de discipline hebben.

Wat is mindfulness?

Voordelen mindfulness:

  • Je wordt productiever;
  • Het helpt je je gedachten te ordenen;
  • Je kan je beter concentreren en focussen;
  • Het leert je meer te genieten, ook van de kleine dingen waardoor je gelukkiger wordt;
  • Het werkt stress verlagend en verkleint de kans op een burn-out/depressie enorm;
  • Je wordt creatiever;
  • Het geeft je meer mentale veerkracht.

Wil je deze vaardigheden leren en toepassen in je dagelijkse leven? Bekijk hier welke training geschikt is voor jou!