januari 3, 2019

Mindfulness therapie

Er zijn inmiddels talloze zelf-hulp boeken verschenen over hoe je Mindfulness aanleert, maar je hoeft het niet alleen te doen. Mindfulness therapie is erg populair maar het kan ook bij een gespecialiseerde yoga-trainer of met een mindfulness training. Veel bedrijven bieden deze laatste mogelijkheid tegenwoordig aan. In de medische wereld wordt mindfulness gebruikt om pijn te bestrijden, wat zeer effectief is gebleken. In de psychiatrie, ten slotte, wordt mindfulness gebruikt om terugkerende depressies te verhinderen en wordt zelfs succesvol ingezet bij psychose. Heb je echt veel stressklachten of andere psychische problemen, dan zijn er een drietal therapievormen die gebaseerd zijn op mindfulness, namelijk de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), de Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) en de Dialectische Gedragstherapie (DBT), die vaak wordt toegepast bij mensen met een instabiel emotioneel leven en patiënten met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis, ook wel de Linehan-methode genoemd.

De 3 vormen van mindfulness therapie

MBSR is de oudste van deze therapieën en dateert uit de jaren zeventig. De methode is uitgevonden door de wetenschapper Kabat-Zinn en richt zich voornamelijk op lichaamsbewustzijn. De meditatietechnieken die hierbij worden ingezet lijken sterk op yoga.

MBCT wordt vooral toegepast bij depressie en kan je minder kwetsbaar maken voor terugvallen. Ook leer je om eerst te observeren, en dan pas te reageren. Verder verbetert het je zelfreflexie, waardoor je meer aankunt en ook bewuster met dingen omgaat.

DBT is een recentere uitvinding, die een grote vlucht heeft genomen bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. De kern van deze methode is Mindfulness pur sang en is gericht op acceptatie en verandering. Je leert in deze therapie beter te observeren, niet impulsief te handelen en zonder oordeel open te staan voor gebeurtenissen of situaties. Deze therapievorm heeft in de afgelopen decennia en grote vlucht genomen en lijkt effectief te zijn.

Kortom, voor zieke én gezonde mensen is mindfulness een manier om je welzijn te verhogen, met betrekkelijk weinig moeite en zonder dat het veel tijd kost. Je moet even de discipline opbrengen om de oefeningen te doen, maar dan wordt het na een tijdje een tweede natuur en sta jij straks ook helemaal happy bij de bushalte in een toestand van mindfulness!

Mindfulness therapie